Slideshow image <h2>Θέρμανση</h2><p>Η τεχνολογία προχωράει καθημερινά προς νέους “πράσινους” τρόπους θέρμανσης, κίνησης και ζωής. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το περιβάλλον και να επιλέγουμε τις οικολογικές...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.thermanis-klimatismosthess.gr/more2.php?l=el&id=4037' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Κλιματισμός</h2><p>Τα συστήματα κλιματισμού της Real Energy σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον και να απολαύσετε το κλίμα μέσα στο σπίτι σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο. Οι καλαίσθητες εσωτερικές μονάδες θερμαίνουν...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.thermanis-klimatismosthess.gr/more2.php?l=el&id=4038' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Θέρμανση

 
Θέρμανση
Real Energy | Θέρμανση - Κλιματισμός - Ανανεώσιμες Πηγές  Θεσσαλονίκη

Η τεχνολογία προχωράει καθημερινά προς νέους “πράσινους” τρόπους θέρμανσης, κίνησης και ζωής. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το περιβάλλον και να επιλέγουμε τις οικολογικές εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το πετρέλαιο είναι ακριβό και βλαβερό για το περιβάλλον και κατά συνέπεια, και για εμάς τους ίδιους, και έφτασε ο καιρός να το εγκαταλείψουμε. Η οικολογία και η οικονομία έχουν κοινό παρονομαστή τη Real Energy.
 

Πέλλετ
 
Η Real Energy εισάγει και αντιπροσωπεύει μόνο αξιόπιστα μηχανήματα pellet ξένων οίκων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια του χρήστη. Κάθε συσκευή είτε Αερόθερμη είτε Λέβητας, έχει πιστοποιηθεί με αυστηρούς ελέγχους, ώστε να πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Συνεπώς, η απόδοση και η οικονομία που θα κερδίσει ο τελικός καταναλωτής είναι δεδομένη και κυρίως πιστοποιημένη!
 
Το pellet είναι ένα φυσικό οικολογικό καύσιμο έχει την μορφή μικρών κόκκων οι οποίοι παράγονται με μηχανικό τρόπο χωρίς την χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία 8-10%, πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση από τα κούτσουρα ενώ μεταφέρεται πολύ εύκολα και καθαρότερα δεδομένου ότι συσκευάζεται σε σακιά των 10 ή 15 κιλών.
 
 Τι είναι τα πέλλετ;

Τα pellet (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4200 kcal/kg.
 
Το σχηματιζόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή, χαμηλό ποσοστό υγρασίας (λιγότερο από 10%) και μεγάλη πυκνότητα (>650 kgr/m3), γεγονός που επιτρέπει την καύση του και την υψηλή θερμαντική του απόδοση. Επιπλέον οι μικρές του διαστάσεις και η γεωμετρικότητα του σχήματός του, επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και χειρισμό του. Σε αυτό συμβάλλει και η δυνατότητα συσκευασίας των wood pellets σε σάκους των 15, 20 και 50 kgr.
 
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, τα wood pellets που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έχουν ως ποιοτικό standard την παραγωγή έως 1% τέφρα κατά την καύση του. Αυτό επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της παραγωγικής διαδικασίας και της καθαρότητας των υλικών.
 Από τι παράγεται το pellet;

Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν και προέρχεται (κατασκευάζεται) από συμπίεση καταλοίπων υλοτομίας, υπολείμματα δασικής επεξεργασίας, ξυλείας, επεξεργασίας του ξύλου, αλλά σήμερα υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών.
 
Επίσης, pellet μπορεί να φτιαχτεί και από χαρτί εφημερίδες, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.τ.λ. το οποίο ονομάζεται Agropellet.
 Πώς είναι;

Τα pellet είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 6-8 χιλ. με μήκος περίπου 40 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.
Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το pellet γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν pellet.

Χαρακτηριστικά Pellets ξύλου
- Διάμετρος: 6-8 mm
- Πυκνότητα: >650 kg/m3
- Μήκος: 30-40 mm
- Υγρασία: 8-10%
- Τέφρα: 0,5-1,0 %
- Θερμογόνος δύναμη >18 MJ/kg
 Τι σημαίνουν για το περιβάλλον;

Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
 
Για την παραγωγή των pellets χρησιμοποιούνται κατάλοιπα υλοτομίας, κατεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
 
Τα pellets είναι πολύ σημαντικά και φιλικά για το περιβάλλον γιατί κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς η αποβολή στο περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα είναι μηδαμινή.
 
Επειδή η καύση τους είναι σε υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην παράγουν σχεδόν καθόλου καπνό.
 Τι σημαίνουν για την οικονομία μας;

Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σταδιακά να αποτελέσει μια διέξοδο στη διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση της Ελληνικής Γεωργίας.
 
Σε ιδιωτικό επίπεδο, η χρήση των pellets σε αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα) σημαίνει οικονομία που μπορεί να φτάσει και στο 50% των συνολικών εξόδων θέρμανσης. Ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου λέβητα και καυστήρα, η εξοικονόμηση είναι τέτοια, ώστε η απόσβεση της επένδυσης πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρεις περιόδους χρήσης.
 Πώς χρησιμοποιούνται για θέρμανση;

Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα πέλλετ συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας pellet.
 
Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο, ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.
 Πως προμηθεύομαι το pellet;

Το pellet συσκευάζεται και διατίθεται σε σάκους των 15 kg. Για μεγάλους χώρους γίνεται παράδοση pellet απευθείας σε παλέτα ή σε μεγάσακο. Το pellet πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό, σκεπασμένο μέρος.
 Γιατί pellet;

• Είναι καύσιμο ανακυκλώσιμο, δηλαδή παράγεται κάθε χρόνο από αγροτικά κατάλοιπα, καλλιέργειες, ή δέντρα
• Είναι καύσιμο που καίγεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη τροφοδοσία όπως το ξύλο
• Είναι καθαρό ξύλο, χωρίς χημικά πρόσθετα, χωρίς υγρασία και τέφρα, και δεν αφήνει στάχτη (περίπου 5 φορές λιγότερη από το ξύλο)
• Δεν παράγει ρύπους, και εκπέμπει χαμηλά επίπεδα CO2
• Έχει υψηλή αναλογία θερμογόνου δύναμης-τιμής (4,9 kWh/kg)
• Μπορείτε να το αγοράσετε την άνοιξη, που η τιμή του είναι χαμηλή, και να το αποθηκεύσετε μέχρι το χειμώνα
• Διότι πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε από τη θέρμανση με πετρέλαιο!
• Κάθε 2 τόνοι pellet εξοικονομούν 1 τόνο πετρέλαιο, που σημαίνει αποτρέπουν την απελευθέρωση 2 τόνων περίπου CO2 στην ατμόσφαιρα!
 Εφαρμογές και χρήση

Τα pellets είναι ανταγωνιστικά έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας. Ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων ειδών και μοντέλων από θερμάστρες, καυστήρες και επιμέρους θερμικών εφαρμογών των wood pellets έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, κυρίως από το 1999 και μετέπειτα. Με την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων διεθνώς, το 2005, η ζήτηση των καταναλωτών για χρήση των wood pellets έχει αυξηθεί σημαντικά και μία αξιόλογη βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης αναπτύσσεται δυναμικά γύρω απ' αυτά.
 
Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή, όχι μόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των wood pellets γίνεται όλο και πιο συχνή, ως ένας τρόπος παραγωγής ενέργειας.
 Πλεονεκτήματα Pellet

• Πρακτικό: Αφού μεταφέρεται συσκευασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόματο δοσομετρητή για τροφοδοσία της φωτιάς
• Τυποποιημένο: Καθώς έχουν αναπτυχθεί τεχνικές προδιαγραφές για την μέγιστη απόδοσή τους (πυκνότητα >650kg/m³, υγρασία <10%, τέφρα 1% μεγ.) και μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε χωρίς να αλλοιώνεται, δεδομένου ότι προστατεύεται από την συσκευασία του
• Αποδοτικό λόγω της σταθερής πυκνότητας, χαμηλής υγρασίας, χαμηλό κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης (υπολογίζεται ότι ένα κιλό ισοδυναμεί με 5kWh)
• Οικολογικό: Για τη δημιουργία των pellets δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα γιατί παράγεται από απορριφθείσα ή ανακυκλώσιμη ξυλεία και η τέλεια καύση του (ελάχιστο ποσοστό υγρασίας και απουσία χημικών) εκμηδενίζει την ποσότητα της παραχθείσας τέφρας
• Μειώνει τα δασικά υπολείμματα: Η καύση των pellets βοηθά ουσιαστικά στη μείωση των δασικών υπολειμμάτων από την παραγωγή ξυλείας και από τη βιομηχανία επίπλων
• Καθαρή καύση: Τα pellets δεν εκλύουν επικίνδυνα αέρια κατά την καύση τους λόγω της απουσίας χημικών κατά τη διαδικασία παραγωγής
• Φθηνό: Τα pellets είναι φτηνότερα από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια και παρουσιάζουν μια σταθερότερη πορεία μεταβολής τιμών

Καμία σημαντική αύξηση δεν αναμένεται στην τιμή των καυσίμων αυτών, δεδομένου ότι και ο εσωτερικός ανεφοδιασμός και οι δυνατότητες για εισαγωγές βιολογικών καυσίμων είναι μεγάλη, σε αντίθεση με την αξία του πετρελαίου, φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά

Βάση ερευνών που έχουν γίνει διεθνώς, 2 κιλά pellets ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με pellets, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα 0,6 ευρώ (60 λεπτά) ανά λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου. Η θέρμανση, λοιπόν με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 40 - 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
 

Ξύλο
 
Η καύση ξύλου για θέρμανση μπορεί να γίνει σε μια πληθώρα μηχανημάτων είτε αυτές είναι τοποθετημένες στον κυρίως χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε όπως τα ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες ξύλου είτε με συσκευές που εγκαθίστανται στο λεβητοστάσιο δηλαδή ξυλολέβητες.
 
Το ενεργειακό τζάκι είναι η συνηθέστερη λύση, καθώς συνδυάζει τη θαλπωρή του παραδοσιακού τζακιού με την απόδοση και την οικονομία. Στις κλειστές ενεργειακές εστίες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ των αερόθερμων εστιών ή ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ το οποίο συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και θερμαίνει όλο το σπίτι.
 
Αντίστοιχα, και οι σόμπες ξύλου προσφέρονται είτε ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης (αερόθερμες) είτε ως κύρια θέρμανση, καθώς συνδέονται με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης (σόμπες λέβητες).
 
Τέλος, οι λέβητες ξύλου που τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο δεν έχουν τον περιορισμό στη μέγιστη ισχύ που έχουν τα τζάκια και οι σόμπες καθ' όσον υπάρχουν λέβητες με ισχύ που μπορούν άνετα να θερμάνουν τεράστιους χώρους. Στους λέβητες ξύλου συναντάμε δύο κατηγορίες. Τους απλούς λέβητες ξύλου και τους σύγχρονους λέβητες πυρόλυσης.
 
Πολλές πηγές ενέργειες δεν είναι απεριόριστες και για το λόγο αυτό βρίσκεται συνέχεια σε εξέλιξη η αναζήτηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τέτοιων που λόγω των χαρακτηριστικών τους ανανεώνονται και δεν εξαντλούνται σε μικρές χρονικές περιόδους και επομένως η χρήση τους δεν θέτει σε κίνδυνο τις φυσικές πηγές για τις επόμενες γενιές. Ανάμεσα σε αυτές τις πηγές είναι και το ξύλο. Η χρήση του ξύλου για την θέρμανση του σπιτιού εξασφαλίζει ανανεωσιμότητα των καυσίμων και σεβασμό στο περιβάλλον.
 

Φυσικό Αέριο
 
Το Φυσικό Αέριο από τότε που εισήλθε στην Ελλάδα έχει κερδίσει χιλιάδες καταναλωτές. Η χρήση του Φυσικού Αερίου έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη χώρα μας, μιας και μειώθηκε η εξάρτηση από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει σταθερή ποιότητα καυσίμου χωρίς περιορισμούς.
 
Αποτελεί την καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες πηγές συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Φυσικό Αέριο μπορεί να επιλεγεί ως καύσιμο είτε για τη θέρμανση κατοικιών και γραφείων (κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση), είτε για κλιματισμό, είτε και για μαγείρεμα. Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης η μετατροπή είναι εύκολη, οικονομική και συμφέρουσα. Το μόνο που απαιτείται είναι η αλλαγή του καυστήρα στον κεντρικό λέβητα της οικοδομής. Οι περιοδικοί ανεφοδιασμοί, οι δυσάρεστες οσμές αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς η παροχή του Φυσικού αερίου είναι συνεχής και δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου.
 
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ποσότητα που έχει καταναλώσει, αφού τοποθετείται μετρητής που μετρά την ποσότητα που εισέρχεται και καταναλώνεται και στον οποίο υπάρχει και δυνατότητα τοποθέτησης διακόπτη που να κλείνει την παροχή.
 
Στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης ο χρήστης απολαμβάνει τα οφέλη της ελευθερίας και της οικονομίας, οφέλη που γίνονται πιο εμφανή με τη χρήση του Φυσικού Αερίου. Η λύση αυτή επιτρέπει την εγκατάσταση λεβήτων που συνδυάζουν τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Οι λέβητες που χρησιμοποιούνται τοποθετούνται στον τοίχο του μπαλκονιού συνδυάζοντας τον ελάχιστο διαθέσιμο χώρο με τη συνεχή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χειμώνα καλοκαίρι.
 

Αντλία Θερμότητας
 
Οι αντλίες θερμότητας έχουν χαρακτηριστεί ως τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ως ιδανική λύση για τη θέρμανση ή τον κλιματισμό κατοικιών καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
 
Η τεχνολογία των σύγχρονων αντλιών θερμότητας έρχεται να αντικαταστήσει την ενεργοβόρο παραγωγή θερμικής ενέργειας. Στον αέρα αλλά και στο υπέδαφος υπάρχει αρκετή ποσότητα θερμικής ενέργειας που με ένα μικρό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να μεταφέρουμε στην προς θέρμανση κατοικία.
 
Οι αντλίες θερμότητας που με τον ψυκτικό κύκλο συμπίεσης και εξάτμισης του Freon μεταφέρουν την θερμότητα αποδίδοντας, ανάλογα τις συνθήκες, μέχρι και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.
 
Με τις αντλίες θερμότητας κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς η απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη απορροφάται κατά 70% από το περιβάλλον, ενώ το υπόλοιπο 30% λαμβάνεται με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
 Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι η συσκευή που αντλεί θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (πηγή) που βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία προς το μέσο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση του χώρου (συνήθως αέρας ή νερό) που βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία.
 Αρχή λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας πρωτοεφαρμόστηκε ως επί το πλείστον στα συνήθη ψυγεία και καταψύκτες, τα κλιματιστικά και εν συνεχεία σε συσκευές παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος και ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται από τον εναλλάκτη της αντλίας θερμότητα για να αντλήσει την ενέργειά του και να την μετατρέψει σε θέρμανση. Προκειμένου να επιτευχθεί η μετατροπή της ενέργειας, η αντλία χρειάζεται ένα μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας.
 Πως λειτουργεί;

Η αντλία θερμότητας έχει ένα ψυκτικό κύκλωμα όπου χρησιμοποιεί το ψυκτικό μέσο (Freon) το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης στις οποίες λειτουργεί μπορεί να βρίσκεται είτε σε αέρια είτε σε υγρή κατάσταση.
 
Το ψυκτικό κύκλωμα αποτελείται από 1) τον συμπιεστή 2) τον συμπυκνωτή, 3) την βαλβίδα εκτόνωσης και 4) τον εξατμιστή. Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στον εξατμιστή, εκεί το ψυκτικό μέσο το οποίο βρίσκεται σε υγρή μορφή απορροφά θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και μετατρέπεται σε αέριο. Στην συνέχεια το αέριο συμπιέζεται και φτάνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για να εισέλθει στον συμπυκνωτή, όπου το ψυκτικό μέσο αποβάλει την θερμότητα που έχει αποκτήσει στο μέσο θέρμανσης του χώρου (αέρα ή νερό) και μετατρέπεται σε υγρή μορφή. Το ψυκτικό μέσο αφού εκτονωθεί είναι έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να απορροφήσει νέα θερμότητα.
 Τι είναι ο βαθμός απόδοσης COP και ο εποχιακός βαθμός απόδοσης Seasonal COP;

Βαθμό απόδοσης (COP ) ονομάζουμε τον λόγο απόδοσης θερμικής ενέργειας προς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε kW. Όταν δηλαδή μια μονάδα έχει βαθμό απόδοσης COP 4,3 σημαίνει ότι σε κάθε 1 kW ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει, αποδίδει 4,3 kW θερμότητας στο νερό της εγκατάστασης.
 
Εποχιακό βαθμό απόδοσης ονομάζουμε τον μέσο βαθμό απόδοσης της χειμερινής περιόδου που μπορεί να πετύχει μία αντλία θερμότητας.
 Από τι επηρεάζεται ο βαθμός απόδοσης;

Ο βαθμός απόδοσης μίας αντλίας θερμότητας αέρος – νερού επηρεάζεται από 2 παράγοντες
Α) Την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος που όσο μειώνεται η αντλία δυσκολεύεται να απάγει θερμότητα και έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα της και
Β) Την ζητούμενη θερμοκρασία νερού της εγκατάστασης η οποία όσο πιο υψηλή πρέπει να είναι, τόσο αυξάνεται και η ηλεκτρική κατανάλωση που χρειάζεται ο συμπιεστής της αντλίας.

Για τους παραπάνω λόγους ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση που έχει την χαμηλότερη ζητούμενη θερμοκρασία νερού (περίπου 35 oC θερμοκρασία νερού) είναι με διαφορά άνω του 35% οικονομικότερη λύση σε κόστος λειτουργίας από τα fan coil (περίπου 50 oC θερμοκρασία νερού) ή τα θερμαντικά σώματα (περίπου 65 oC θερμοκρασία νερού).
 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Αιγαίου3, Καλαμαριά / Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310029669 Φαξ: 2310029679