Slideshow image <h2>Θέρμανση</h2><p>Η τεχνολογία προχωράει καθημερινά προς νέους “πράσινους” τρόπους θέρμανσης, κίνησης και ζωής. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το περιβάλλον και να επιλέγουμε τις οικολογικές...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.thermanis-klimatismosthess.gr/more2.php?l=el&id=4037' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Κλιματισμός</h2><p>Τα συστήματα κλιματισμού της Real Energy σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον και να απολαύσετε το κλίμα μέσα στο σπίτι σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο. Οι καλαίσθητες εσωτερικές μονάδες θερμαίνουν...</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.thermanis-klimatismosthess.gr/more2.php?l=el&id=4038' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Ηλιακά

 
Ηλιακά Συστήματα
Real Energy | Θέρμανση - Κλιματισμός - Ανανεώσιμες Πηγές  Θεσσαλονίκη
Τα ηλιακά συστήματα ονομάζονται τα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα για τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Στην Ευρωπαϊκή αγορά, και κατ' επέκταση στην Ελληνική, έχει εξαπλωθεί ο συνδυασμός παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με θέρμανση χώρων. Η χρήση αυτών των συστημάτων θεωρείται τεχνικά και οικονομικά αποδεκτή, εφόσον βέβαια συνδυαστεί με την κατάλληλη μελέτη και εγκατάσταση του ηλιακού συστήματος.
 
Η χρήση των ηλιακών συστημάτων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας. Το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε θερμό νερό χρήσης ενός κτιρίου, το οποίο διαθέτει συμβατικό και ηλιακό σύστημα, είναι περίπου το 64% των ετήσιων αναγκών του κτιρίου.
 
Σε μία τυπική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 1400kWh. Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί στο 70% των ετήσιων αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ζεστό νερό χρήσης.
 

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες
 
Η ευρέως γνωστή εφαρμογή των ηλιοθερμικών συστημάτων δεν είναι άλλη από τους κοινούς ηλιακούς θερμοσίφωνες που οι περισσότεροι έχουμε στην κατοικία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νερό θερμαίνεται από τους ηλιακούς συλλέκτες και κατόπιν χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε καταναλωτή. Η διαφορά πυκνότητας ζεστού και κρύου νερού δεν απαιτεί την ύπαρξη κυκλοφορητή, καθώς το ζεστό νερό μεταφέρεται αυτόματα, γι' αυτό και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι σε υψηλότερο σημείο σε σχέση με τους συλλέκτες.
 
Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος. Σημαντικός παράγοντας για την καλή απόδοση είναι η απορροφητικότητα των ηλιακών συλλεκτών στην ηλιακή ακτινοβολία και γενικά τα υλικά που προσφέρουν την καλύτερη σχέση απόδοσης-τιμής είναι το γυαλί στους συλλέκτες και  η επιφάνεια από αλουμίνιο ή χαλκό χρωματισμένη μαύρη.
 

Ηλιοθερμία
 
Η ηλιοθερμία είναι η μέθοδος με την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμάνουμε κάποιον χώρο ή για να μας παρέχει ζεστό νερό χρήσης. Γενικά στις οικιακές εφαρμογές θέρμανσης το μέσο μεταφοράς είναι το νερό, το οποίο θερμαίνεται με την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή τη θέρμανση δαπέδου στα συστήματα ηλιοθερμίας. Το νερό για τη θέρμανση μπορεί να θερμανθεί μέσω της ηλιακής ενέργειας κατά μεγάλο ποσοστό, ανάλογα με την εγκατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του καταναλισκόμενου συμβατικού καυσίμου. Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ήλιου είναι άφθονο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση. Επίσης, αντίστοιχες εφαρμογές εντοπίζονται και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο έντονη.
 
 Τα πλεονεκτήματα της ηλιοθερμίας

• Εξοικονόμηση καυσίμου
• Μείωση ρύπων
• Μειωμένη συντήρηση
• Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
• Αισθητικό αποτέλεσμα
• Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
• Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες
 Τα μέρη του ηλιοθερμικού συστήματος

Ένα σύστημα ηλιοθερμίας αποτελείται από τα εξής μέρη:
• Ηλιακοί συλλέκτες
• Θερμοδοχεία - Δεξαμενές νερού
• Ηλιακοί ελεγκτές

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιακών συλλεκτών. Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, μπορούμε να επιλέξουμε ηλιακούς συλλέκτες επίπεδης επιφάνειας ή συλλέκτες κενού. Σε εφαρμογές κατοικιών ή επαγγελματικών κτιρίων, όπου απαιτούνται θερμοκρασίες μικρότερες από 93 ˚C, συνήθως χρησιμοποιούνται επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες, ενώ σε εφαρμογές που απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 93 ˚C χρησιμοποιούνται και ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού.
Στα θερμοδοχεία αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου τη θερμότητα μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ζεστό νερό χρήσης είτε για υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο. Στην πράξη, πρόκειται για θερμοδοχεία αποθήκευσης του νερού χρήσης και θέρμανσης τα οποία έχουν χωρητικότητα που εξαρτάται από την συλλεκτική επιφάνεια που έχει στο σύστημα και φυσικά από τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη. Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και φέρουν ειδική επίστρωση που τα προστατεύει από τη διάβρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα θερμοδοχεία αποτελούνται από χαλκό ή είναι ανοξείδωτα. Επίσης, στο εξωτερικό τους μέρος διαθέτουν μόνωση, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι θερμικές απώλειες.
 
Κάθε εγκατάσταση ηλιοθερμίας διαθέτει έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή που ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θερμοκρασία στο δοχείο θέρμανσης και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, επιλέγει αν θα λειτουργήσει ο κυκλοφορητής των ηλιακών ή η βοηθητική θέρμανση. Το ίδιο εξάρτημα φροντίζει έτσι ώστε η θερμοκρασία του νερού χρήσης να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο.
 Πως λειτουργεί ένα σύστημα ηλιοθερμίας

Η βασική λειτουργία ενός συστήματος ηλιοθερμίας, είναι να εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται το νερό χρήσης και το νερό που κυκλοφορεί στο σύστημα θέρμανσης.
 
Οι ηλιακοί συλλέκτες απορροφούν διάχυτο φως, συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες μετατρέποντας την ηλιακή ακτινοβολία σε ωφέλιμη θερμική ενέργεια. Το ζεστό νερό που συλλέγεται μεταφέρεται στα θερμοδοχεία ώστε να διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία. Το σύστημα φροντίζει κατά προτεραιότητα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης και στη συνέχεια, εάν υπάρχει περίσσεια ενέργεια, ζεσταίνει το νερό θέρμανσης χώρου. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί το ζεστό νερό για τη θέρμανση του χώρου, τότε τίθεται σε λειτουργία το "συμβατικό" σύστημα θέρμανσης. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ζεστό νερό που παράγεται χρησιμοποιείται μόνο για χρήση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν συλλέκτες με γυαλί υψηλής απορροφητικότητας που δεν αντανακλά την ακτινοβολία για να εξασφαλίζεται η μέγιστη μετάδοση θερμότητας. Η ιδιαιτερότητα των ηλιοθερμικών συστημάτων βρίσκεται στο ότι λειτουργούν συνεισφέροντας στη θέρμανση που παράγεται με τη χρήση άλλων καυσίμων και όχι καταργώντας την. Μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε συμβατική πηγή (καυστήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου) ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (λέβητες στερεών καυσίμων ή βιομάζας), ενώ ενσωματώνεται και σε υφιστάμενο σύστημα, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την εγκατάσταση των συλλεκτών και των δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού. Επίσης, μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε μέσο θέρμανσης.
 
 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Αιγαίου3, Καλαμαριά / Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310029669 Φαξ: 2310029679